21 Ekim 2026, Çarşamba
CANLI YAYIN Anlık Haber Merkezi 7/24 Devrede
USD/TRY: 34.25
EUR/TRY: 37.10
BIST 100: 9.120
T.C. ULUSAL BASIN & HABER PORTALI
SON DAKİKA
Kültür & Antropoloji

GM CEO: Göz ve El İstemezen Sürüş Teknolojisi 2028 İçin Yolunda

Mary Barra, General Motors’un yönetici kurucu başkanı, şirketinin göz ve el istemezen sürüş teknolojisini 2028’de piyasaya çıkarma hedefinde olduğunu…

GM CEO: Göz ve El İstemezen Sürüş Teknolojisi 2028 İçin Yolunda
Yayın:

Mary Barra, General Motors’un yönetici kurucu başkanı, şirketinin göz ve el istemezen sürüş teknolojisini 2028’de piyasaya çıkarma hedefinde olduğunu tekrarladı. Barra, geçen yıl açıkladıkları zaman çizgisine sadık kaldıklarını belirtti.

CNBC’nin “Mad Money” programında Jim Cramer ile yaptığı görüşmede Barra, yakın zamanda teknolojiyi test ettiğini ve Mart ayında binmiş olduğu ilk deneyime göre önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi. “’28 timeframe’nde gözümüzün ellerimizin yoldan ayrı olacağı hedefimize çok büyük ilerlemeler kaydediyoruz” dedi ve “Kişisel otonomi açısından iyi konumda olacağız” diye ekledi.

Otomotiv devi, geçen Ekim ayında elektrikli Cadillac Escalade IQ’nun yeni sürüş yardımcısı sisteminin ilk kurulumu olacağını 2028 için açıklamıştı; daha sonra bu sistemin diğer modellere de yayılacağı belirtilmişti. GM’in mevcut Super Cruise sistemi sürücülerin ellerini aldırmasına izin verse de, yolculuk boyunca yola bakmaları gerekiyor. Yeni sistem ise koşullar elverdiğinde sürücülerin tamamen yoldan gözlerini çevirmelerine olanak tanıyor.

Barra, teknolojiyi araç sahipliğini azaltmaya yönelik bir adım olarak değil, araç sahipleri için bir özellik olarak değerlendirdi. “İnsanlar sürmek istediğinde sürebilir; istemediklerinde ise otonomi geliştikçe artık sürmeleri gerekmeyecek” dedi.

Aynı zamanda Barra, otonom araçların kişisel araç sahipliğini azaltabileceği fikrine karşı çıktı ve Uber $UBER ile Lyft $LYFT gibi araba çağırma hizmetlerinin araç satışlarını azaltacağı yönündeki öngörülere benzetme yaptı. Bu öngörülerin hiçbirinin gerçekleşmediğini, çünkü insanların “aracımın benim garajımda olmasını, istediğim yere ve istediğim zaman gidebilmeyi değerli bulduğunu” söyledi.

Kişisel otonom sürüşe yönelim, GM’in Aralık 2024’te robotaksi işini kapatma kararını takip ediyor. Şirket, bu alanda 10 milyar doları aşık harcama yaptıktan sonra, sürücüsüz araba çağırma alanında yer edinmeye çalışmak yerine, müşterilerin zaten satın aldıkları araçlara otonom teknoloji entegre etme yönüne kaydı. Barra, “Taksi işinde değiliz; otobüs işinde de değiliz” dedi.

Barra, robotaksi operasyonlarından ayrılmanın zor bir karar olduğunu kabul etti ancak Cruise ekibinin büyük kısmının kişisel otonomi çalışmaları için şirkette tutulduğunu belirtti. CNBC’ye göre Barra, “Zor bir karardı ama doğru karar olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir: JPMorgan nadir bir gelir açığı verdi; Goldman Sachs geniş farkla geride kaldı →
Kaynak: Quartz ↗
💬 Topluluk Masası & Tartışma

Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.

Foruma Katıl & Yanıtla ➔