İspanya Ulaştırma Bakanı, ölümcül tren kazasından birkaç gün sonra istifa etti
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, geçen hafta meydana gelen ve bu yılki ikinci ölümcil tren kazası nedeniyle istifa ettiğini açıkladı; bundan birkaç…

Güncelleme / Salı, 3 Kasım 2026
22:38
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, geçen hafta meydana gelen ve bu yılki ikinci ölümcil tren kazası nedeniyle istifa ettiğini açıkladı; bundan birkaç saat önce kazada hayatını kaybeden mağdurlar için acil yardım paketi ve yeni güvenlik önlemleri açıklamıştı.
“İspanya gibi bir ülkede bir ulaştırma bakanı, bir yıldan kısa bir sürede bu denli iki ağır kazadan sonra görevine devam edemez,” dedi. Puente, bu sözlerini Meclis kapatıldığında toplanan kalıcı bir komisyon olan Sürekli Deputasyon (Deputación Permanente) önünde söyledi.
Söylevini, İspanya’nın ortasında Urda kasabası yakınlarında 28 Ekim’de meydana gelen ve 69 kişinin hayatını kaybettiği kazadan neredeyse bir hafta sonra gerçekleştirdi.
Puente’nin ayrılığı, Başbakan Pedro Sanchez’in 29 Kasım için çağrdığı erken Meclis seçimlerinden dört haftadan kısa bir süre önceye denk geliyor ve aynı hat üzerinde bu yıl meydana gelen iki ölümcil kazadan sonra geliyor.
Sanchez, X (eski adıyla Twitter) üzerindeki bir paylaşımda Puente’i övdü, çalışmaları için kendisine teşekkür etti ve bakanın mağdurları önce getirerek siyasi sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini söyledi.
Bundan önce istifa etmeyi reddeden Puente, kazayı öğrendiği anda birkaç dakika içinde görevden ayrılma kararı aldığını, ancak acil müdahalenin yürürlüğe girmesi, ön soruşturmanın başlaması ve mağdurların tazmini ile demiryolu güvenliğini iyileştirmeye yönelik ilk önlemlerin hayata geçirilmesi için görevinde kalmayı seçtiğini söyledi.

İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, görevden ne zaman ayrılacağını belirtmedi
Ocak ayında, aynı şirketlerin aynı hat üzerinde yer aldığı başka bir tren kazası 46 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Birçok tren, Madrid-Sevilla hattındaki sinyal sisteminin arızası nedeniyle geçen çarşamba günü otomatik olarak durduruldu; bunun ardından Madrid’deki merkezdeki kontrolörler devreye girdi.
Kontrolörler, önünde duran özel işletmeli Iryo treni olmasına rağmen, devlet işletmeli Renfe’ye ait bir trenin ilerlemesini yetkilendirdi; bu bilgiyi Puente verdi.
Soruşturmacılar, çarpışma hızının 160 ile 200 km/h arasında tahmin edildiğini belirtti.
Mağdurlar için acil yardım paketi
Puente’nin bugün açıkladığı önlemler kapsamında, Demiryolu Güvenlik Ajansı’nın hattın güvenlik sistemini değerlendirmesi ve hükümetin Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS)’nin geciken yayılımını tamamlamasına kadar Madrid-Seville demiryolu hattındaki seferler azaltılacak.
Güvenlik önlemleri arasında, sinyal sisteminin çökmesi durumunda bir sürücünün ilerdeki engelleri fark etmesine güvenildiğinde saatte 40 kilometre hız sınırı uygulamak, daha fazla personel işe almak ve demiryolu kontrol merkezlerindeki çalışma koşullarını iyileştirmek yer alıyor.
Hükümet ayrıca, kaza kurbanlarına yapılan zorunlu yolcu sigortası ödemelerini ikiye çıkarmayı, tazminat ödemelerini hızlandırmayı ve geçici iş göremezlik güvencesini iyileştirmeyi taahhüt etti.

Buna ek olarak, Puente’nin “dünyada bir ilk” olacağını belirttiği bir adım olarak, demiryolu sisteminde sürücüler ile kontrolörler arasındaki konuşmaları izleyerek “anomalileri tespit eden ve konuşmaları izleyen” bir yapay zeka ajanı, insan kaynaklı hataların olası olduğunu en aza indirmek amacıyla devreye alınacak.
“Bu tür bir mekanizma veya teknoloji kullanan başka bir demiryolu sistemi olduğuna dair bir bilgimiz yok. Bu yola ilk giden biz olacağız,” diyen Puente, İspanya’nın aynı zamanda ağıntının gerçek zamanlı dijital bir modelini de oluşturacağını ekledi.
Kimin sorumlu olduğuna dair tartışma şiddetlenirken, İspanya’daki sendikalar suçu insan hatasına yüklemenin adil olmadığını söyledi.
Geçen Cuma günü, devlet sahibi altyapı işletmecisi Adif’te bir sendika lideri olan Raquel Ayllon, kontrolörlerin zorlu çalışma koşulları altında çalışmak zorunda olduklarını söyledi.
“İnsan hatası çok hızlı bir şekilde ele alınıyor ve sorgulanıyor; oysa insanlar asıl meseleye, güvenlik sisteminin çökmesine odaklanmıyor,” diye belirtti Ayllon, TVE’de.
Bu konuyla ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı topluluk forumunda paylaşabilirsiniz.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
[…] Çekebilir: İspanya Ulaştırma Bakanı, ölümcül tren kazasından birkaç gün sonra istifa etti → Kaynak: RTE ↗Kaynak yazarı: RTÉ News 💬 Topluluk Masası & […]